100% Katoenen Overhemden

100% Katoenen Overhemden 100% Katoenen Overhemden

100% katoenen overhemden zijn populair en van hoge kwaliteit. Katoen is een vezel die uit de zaden van de katoenplant groeit. Katoen wordt in grote getalen geoogst en wordt ontzettend veel gebruikt in o.a. textiel zoals in 100% katoenen overhemden. Het is dan ook niet voor niets de meest gebruikte stof ter wereld. Sommige overhemden bevat een deel elastaan (lichte stretch) of bevatten een polyester (sterk). Dit voelt heerlijk zacht en zorgt voor veel bewegingsruimte! 100% katoenen overhemden daarentegen zijn volledig gemaakt van een natuurproduct en liggen lekker op de huid. Bekijk nu alle 100% katoenen overhemden! Lees meer...

Filters
Meest populair
Stel een Oplopende Directie in

32 per pagina

Onderdelen 1 tot 32 van totaal 2104

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
Filters
Meest populair
Stel een Oplopende Directie in

32 per pagina

Onderdelen 1 tot 32 van totaal 2104

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

100% Katoenen Overhemden

100% katoenen overhemden zijn populair en van hoge kwaliteit. Katoen is een vezel die uit de zaden van de katoenplant groeit. Katoen wordt in grote getalen geoogst en wordt ontzettend veel gebruikt in o.a. textiel zoals in 100% katoenen overhemden. Het is dan ook niet voor niets de meest gebruikte stof ter wereld. Sommige overhemden bevat een deel elastaan (lichte stretch) of bevatten een polyester (sterk). Dit voelt heerlijk zacht en zorgt voor veel bewegingsruimte! 100% katoenen overhemden daarentegen zijn volledig gemaakt van een natuurproduct en liggen lekker op de huid. Bekijk nu alle 100% katoenen overhemden!

100% katoenen overhemden: overhemden van de hoogste kwaliteit

Wat is katoen?

Katoen is een eencellige, zachte vezel die uit de huid van de zaden van de katoenplant groeit. De vezels worden tot draden gesponnen en gebruikt om zacht textiel van te maken. Zowel de vezel als het textiel wordt aangeduid als katoen.

Katoen: een eencellige, zachte vezel die uit de huid van de katoenplant groeit

100% katoenen overhemden

Hoge kwaliteit v.s. lage kwaliteit

Wat is nou een hoge kwaliteit katoen en hoe herken je deze? Om een hoge kwaliteit katoen te herkennen dient u op het volgende te letten: Wat voor soort katoen wordt hier gebruikt? Er zijn drie soorten katoen die het meest populair zijn en worden gebruikt voor 100% katoenen overhemden, te weten Sea Island, Egytisch en Amerikaans.

Ongeveer 23 miljard kilo katoen wordt er per jaar verbouwd. Dat is 3,5 kilo katoen per persoon op aarde. De meeste overhemden tegenwoordig zijn over het algemeen gemaakt van katoen van erg hoge kwaliteit.

Sea Island katoen

Sea Island is één van de oudste katoensoorten ter wereld. De productie hiervan is goed voor maar 0,0004% wereldwijd. Dit soort katoen wordt voornamelijk gemaakt rondom de Caribische eilanden. Het katoen wordt met de hand geplukt en wordt vervolgens ontdaan van vuil. Deze soort is zo zeldzaam dat alleen de overhemden van de hoogste klassen gemaakt zijn met deze soort.

100% katoen shirts kopen? bestel online!

Egyptisch katoen

Egyptisch katoen staat garant voor een hoge kwaliteit en is ook een van de bekendste soorten. Het staat bekend als zacht, robuust en superieur. Egypte werd vroeger ook wel “een geschenk van de Nijl” genoemd. Dit omdat de gewassen aan de rand van de Nijl lagen vanwege een constante waterstroom.

Amerikaans, ofwel PIMA katoen

PIMA katoen wordt verbouwd in het zuidwesten van de Verenigde Staten. De naam komt uit de indianenstam genaamd PIMA indianen, die geholpen hebben dit te verbouwen op een boerderij in Arizona. Dit soort katoen legt zijn focus erg op duurzaamheid, en blijft dus lang goed. Het is samen met de Egyptische en de Sea Island één van de hoogste kwaliteiten katoen ter wereld.

Katoenen overhemden

Slecht katoen

Slecht katoen bestaat tegenwoordig eigenlijk niet meer. Het ligt vooral aan de manier hoe deze verwerkt wordt. Hoe zijn de garen gesponnen? Hoe lang en hoe sterk zijn de vezels na verwerking? Er is enkel verschil in hoeveel water een katoensoort opneemt en hoe zacht de stof ervan wordt. Dus eigenlijk bepaalt de verwerking van het katoen hoe hoog de kwaliteit ligt.

De wevingen van katoen

Er zijn meerdere wevingen van katoen. De belangrijkste drie staan hieronder uitgelegd:

 • Popeline: popeline is een stof uit gelijkmatige fijne stevige garen in platbinding geweven van katoen. Deze wordt erg vaak gebruikt en geeft door de dikkere garen de typerende streepjes look. Het is een stuk fijner geweven dan de ‘normale’ wevingen. Popeline wordt ook veel gebruikt bij zijde of wol (naast het katoen).
 • Twill: twill (ook wel keperbinding genoemd) is een katoenen weving die gebruikt wordt voor bijvoorbeeld spijkerstof. Vaak is een twill weving gemakkelijk te herkennen aan het patroon. Het patroon van een twill is namelijk een soort raster. De garen gaan onder en boven elkaar langs waardoor er een raster van draden ontstaat. Hier zijn ontzettend veel katoen variaties op. Als je bijvoorbeeld een tapijt koopt met veel figuren erin is dit altijd een twill weving. Dit omdat de plek waar de garen insteken gemakkelijk afgewisseld kan worden.
 • Oxford: oxford lijkt een beetje op de twill weving maar in dit geval zijn de garen alleen recht op elkaar geweven. Het heeft hetzelfde patroon maar er zijn bijna geen variaties op mogelijk. Ook worden bij de Oxford dikkere katoenen garen gebruikt en zijn het vaak 2 draden die elkaar kruisen in plaats van 1.

Katoenen overhemd nodig? overhemden.com

De geschiedenis van katoen

Katoen wordt inmiddels al duizenden jaren gebruikt om de beste doeken te creëren. Let wel, vroeger waren dit inderdaad alleen nog maar doeken. Tegenwoordig worden er de mooiste creaties mee gemaakt en is katoen een van de meest gebruikte stoffen ter wereld. De oudste geschreven stukken van katoen gaan terug naar India ongeveer 3000 v.Chr. De Griekse historicus Herodotus schreef hierover: “Er zijn daar bomen die in het wild groeien en het fruit daarvan is een wol die mooier en beter is dan die van schapen.” De indische industrie ging ten onder door een ontdekking van de Britse revolutie. De uitvinding van Richard Arkwright genaamd “de spinmachine” maakte het weven van katoen zo gemakkelijk dat het in massaproductie genomen kon worden. Vandaag de dag wordt katoen overal ter wereld geproduceerd en worden katoensoorten gebruikt die speciaal gekweekt zijn zodat elke plant meer opbrengt.

100% Katoen Overhemden

Veel merken voeren 100% katoen shirts. Dit zijn shirts die enkel gemaakt zijn van katoen. Er is dus geen andere stof aan toegevoegd om een andere structuur te creëren. Zo heb je ook wel shirts die 60% katoen 40% polyester zijn bijvoorbeeld. Door het toevoegen van een niet-katoenen materiaal voegt men eigenschappen toe aan de stof. 100% katoenen overhemden zijn de meest luxueuze overhemden en worden in West Europa het meeste gedragen.

Vroeger v.s. Heden

Katoen is erg gevoelig voor parasieten. Vroeger hebben meerdere plagen hebben de katoenteelt volledig verpest. Echter is het verboden om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Daarom is genetisch gemodificeerd katoen ontwikkeld. In dit katoen is een gen gebouwd dat zorgt voor de aanmaak van Bt toxine. Dit zorgt ervoor dat de buikwand van insecten wordt aangetast waardoor ze het katoen niet meer aantasten. Deze wordt wereldwijd verbouwd. Bij gemodificeerd katoen hoeven 80% minder chemische middelen gebruikt te worden. In Australië is de teelt van genetisch gemodificeerd katoen uitgegroeid tot een ramp. Er ontstond een kruisbestuiving met andere soorten katoen wat verschillende rechtszaken opleverde. De introductie van een tweede soort gemanipuleerd katoen had meer succes. In 2009 was het aandeel gemodificeerd katoen al tot 95% uitgegroeid. Inmiddels is de oorspronkelijke variant verboden.

Katoen overhemden online

Het 100% katoenen overhemd voor hem en haar koop je online bij de webshop voor overhemden in Nederland en België. Wij onderscheiden ons door alleen 100% katoen overhemden van hoogwaardige kwaliteit aan te bieden. Persoonlijke service staat bij ons voorop. Wij willen graag dat jij je goed voelt in een overhemd.

Post your comment

Overhemden.com