Overhemden met Polyester

Overhemden met Polyester Overhemden met Polyester

Polyester is een materiaalsoort dat gebruikt wordt voor vele doeleinden waaronder overhemden. Het heeft vele voordelen! Een polymeer is een organische verbinding waarvan de moleculen chemisch aan elkaar zijn gekoppeld. Overhemden waar polyester in is gebruikt zijn licht, glad en duurzaam. Het materiaal van de overhemden behoudt vaak zijn vorm en kreukt minder. De overhemden stof gaat vaak ook lang mee en behoudt zijn kleur goed. In West Europa zijn overhemden van/met polyester of polyamide nog niet erg populair, terwijl men in andere landen al lang de voordelen heeft omarmd. Een mogelijk nadeel is dat polyester door de volle (niet holle) vezel minder vocht kan absorberen. Dit is echter totaal niet meer aan de orde! Vaak is polyester maar een klein deel van de stof en is er nog voldoende katoen aanwezig. Lees meer...

Filters
Meest populair
Stel een Oplopende Directie in

32 per pagina

Onderdelen 1 tot 32 van totaal 33

Pagina:
 1. 1
 2. 2
Filters
Meest populair
Stel een Oplopende Directie in

32 per pagina

Onderdelen 1 tot 32 van totaal 33

Pagina:
 1. 1
 2. 2

Overhemden met Polyester

Polyester is een materiaalsoort dat gebruikt wordt voor vele doeleinden waaronder overhemden. Het heeft vele voordelen! Een polymeer is een organische verbinding waarvan de moleculen chemisch aan elkaar zijn gekoppeld. Overhemden waar polyester in is gebruikt zijn licht, glad en duurzaam. Het materiaal van de overhemden behoudt vaak zijn vorm en kreukt minder. De overhemden stof gaat vaak ook lang mee en behoudt zijn kleur goed. In West Europa zijn overhemden van/met polyester of polyamide nog niet erg populair, terwijl men in andere landen al lang de voordelen heeft omarmd. Een mogelijk nadeel is dat polyester door de volle (niet holle) vezel minder vocht kan absorberen. Dit is echter totaal niet meer aan de orde! Vaak is polyester maar een klein deel van de stof en is er nog voldoende katoen aanwezig.

Polyester: een door chemische reacties gemaakte stofsoort gebruikt in overhemden

Wat is polyester?

Polyester wordt versponnen tot filament door ‘smelt spinnen’. Polyester wordt in de kledingsector ook wel als ‘partly oriented yarn’ omschreven. Als polyester smelt ontstaat er een hard bruin bolletje. Dit komt omdat polyester niet brandt maar smelt. De smelttemperatuur ligt rond de 255 graden. Polyester heeft een hoge elasticiteit en is dus goed uittrekbaar.

Polyesters kunnen zowel thermoplastische als thermohardende kunststoffen zijn. Thermoplastisch houdt in dat het materiaal smelt onder temperatuur. Thermohardend houdt in dat het materiaal uithardt onder chemische reactie. Voor overhemden wordt thermoplastisch polyester gebruikt.

Polyester overhemden

Overhemden van polyester worden steeds populairder. Alhoewel er nog wat nadelen te bedenken zijn worden polyester overhemden door steeds meer mannen ontdekt: het heeft gewoon vele voordelen. En de marketing quote uit de jaren '80 "polyester overhemden hoeven 2 maanden niet gewassen te worden" lonkt soms ook, alhoewel we dat niet gewend zijn (en weinigen dit werkelijk doen).

Polyester in de kledingindustrie

Polyester is een veelzijdige vezel. Het wordt in allerlei soorten producten gebruikt. In de kledingindustrie wordt het veelal gecombineerd met andere vezels. Stof waar polyester in is gebruikt is licht, glad en duurzaam. Het materiaal behoudt zijn vorm en kreukt niet. Het gaat ook lang mee en behoudt zijn kleur goed.

Voordelen polyester

Polyester heeft vele voordelen. Allereerst is het een goedkope stof. Het wordt namelijk gemaakt van chemische reacties die zo goed als oneindig kunnen doorgaan waardoor je veel stof kunt maken. Het is ook duurzaam. Het zal niet snel uit elkaar vallen of scheuren en gaat dus lang mee. Een mogelijk nadeel is dat het niet niet goed vocht opneemt. Toch ziet men het soms als een voordeel: Voor bijvoorbeeld het sporten. Als je polyester gebruikt tijdens het sporten neemt het zweet niet op. Als je katoen zou gebruiken zou het juist wel goed vocht opnemen. Dit is nadelig omdat je dan met zwaardere kleren aan het sporten bent. Dit voelt niet prettig en kan ervoor zorgen dat je teveel afkoelt. Het is een lichte stof dus dat biedt ook voordelen voor de sport. Echter is wel gebleken dat de vezels in polyester ervoor zorgen dat je kleding vies ruikt. Dit is onderzocht door 26 mensen een uur lang te laten fietsen. Hun bezwete shirts werden daarna in een plastic zak gedaan. De synthetische kleding stonk erger dan de katoenen kleding. De oplossing hiervoor is het polyester te wassen op 60 graden Celsius. Het is verder ook nog bijna helemaal strijkvrij.

De (mogelijke) voordelen van Polyester overhemden op een rijtje:

 • Sterke / stevige stof
 • Enige strijkvrij eigenschappen
 • Neemt minder vocht op: je wordt minder nat in de regen (of het droogt sneller)
 • Neemt minder zweet op: soms een voordeel soms een nadeel

Polyester met katoen kopen?

Nadelen polyester

Een van de nadelen van polyester is dat het erom bekend staat dat het statisch is. Dat kan je herkennen aan als je je shirt over je hoofd uittrekt en je haren overeind blijven staan. Het kan ook snel gaan pillen. Dit houdt in dat stukjes stof loslaten en gaan zitten op je kledingstuk (kleine bolletjes). Het neemt zoals eerder beschreven slecht vocht op dus het is voor het zweten goed geschikt.

De (mogelijke) nadelen van Polyester overhemden op een rijtje:

 • Chemische eigenschappen / niet 100% katoen of natuurlijk
 • Statische effecten kunnen optreden
 • Neemt minder zweet op: soms een voordeel soms een nadeel

De geschiedenis van Polyester

Polyester is zoals eerder beschreven een groep polymeren gevormd door een combinatie van zuren. Het is ontdekt door Dr. W.H. Carothers. Hij heeft het idee echter opzij gezet toen hij met nylon kwam. Een groep wetenschappers heeft het polyester project overgenomen en in 1941 kwam de eerste polyester stof uit (Terylene). Het Amerikaanse publiek werd in 1951 voor het eerst blootgesteld aan polyester. Het werd toen gezien als een magische vezel dat in kledign zoals overhemden kon worden gebruikt. Het hoeft niet gestreken te worden, heeft geen kreukels en je hoeft het zelfs niet te wassen!

Polyester overhemden: 68 dagen te dragen zonder te wassen [marketing quote 1980]

De marketing quote was destijds dat polyester 68 dagen op rij te dragen was en er nog steeds goed uit zag. De prijs was ook een belangrijke factor. Helaas mislukte de polyester opleving in 1980 doordat mensen het een te warme stof vonden. Polyester daalde steeds verder uit de gratie omdat het publiek ervoor koos natuurlijke vezels te dragen zoals katoen en linnen. In 1990 werd polyester verder ontwikkeld, en werd het gebruikt als een stof in combinatie met een andere stof. Denk hierbij aan 60% katoen 40% polyester. Zo creëerden mensen hun eigen stof die het beste van beide werelden had. Polyester was weer populair en tot op de dag van vandaag wordt het voor talloze doeleinden gebruikt.

100% polyester? Probeer ook eens 40% polyester 60% katoen!

Het polyester van nu

Het polyester van tegenwoordig is dus een stuk beter en wordt steeds vaker in overhemden gebruikt. Dit komt mede doordat de kledingindustrie het gebruikt als onderdeel van de kleding in plaats van 100% polyester. 100% polyester in kleding kom je eigenlijk alleen nog maar tegen bij sportshirts etc. Zo zitten er een aantal voordelen aan polyester verwerken in de dagelijkse kleding:

 • Ademend: veel mensen dragen enkel en alleen katoen en linnen. Dit komt omdat ze goed aanvoelen op het lichaam en vocht opnemen. Als je echter van jezelf weet dat je veel zweet dan weet je ook dat juist die shirts vlekken achterlaten. Polyester neemt juist geen vocht op, maar stuurt het naar buiten.
 • Kleurvast: normaal gesproken na een aantal wasbeurten verkleuren items van katoen en viscose. Als je kiest voor polyester zal dit niet gebeuren. De kleurvastheid is zo goed omdat polyester pas op een hoge temperatuur smelt. Als je erop gaat letten springen de shirts van polyester op gebied van kleur eruit.
 • Kreukvrij: als je geen tijd hebt om te strijken is het een goed idee om polyester shirts aan te schaffen. Deze zijn namelijk kreukvrij en hoeven niet gestreken te worden.
 • Pasvorm: Polyester blijft ook lang mooi wat betreft de pasvorm. De vezel is namelijk stabiel en dit zorgt ervoor dat het geen rare vormen gaat aannemen.

Polyester/katoen

Polyester wordt veel in combinatie met katoen verwerkt. Dit heeft een aantal redenen. Enkel en alleen polyester is namelijk niet goed voor dagelijks gebruik. Het is een warme stof dat goed warmte vasthoudt. Nu wil je het natuurlijk niet benauwd krijgen bij het dragen van een T-shirt onder een overhemd. Vandaar dat polyester gecombineerd wordt met katoen. Je kan het zien als het beste van beide stoffen bij elkaar voegen.

Polyester kopen

Het polyester overhemd voor hem en haar koop je online bij de webshop voor overhemden in Nederland en Belgie. Wij onderscheiden ons door alleen polyester overhemden van hoogwaardige kwaliteit aan te bieden. Persoonlijke service staat bij ons voorop. Wij willen graag dat jij je goed voelt in een overhemd.

Post your comment

Overhemden.com